Troféjakt är vad det är!



Jag blir så arg och ledsen när jag läser om jakten på varg som pågår i dagarna. Det ska skjutas 27 vargar i vårt land eftersom det tydligen är för många och att det är hög inavel. För många?? Enligt offentlig statistik lever runt 250 vargar fritt i vårt avlånga land, det är väl ändå inte för många? Jo tydligen är det så, för regeringen har beslutat att runt 210 vargar vore lagom. Vad har vi människor för rätt att bestämma över vargarnas antal? Visst, det är fruktansvärt att t ex fåruppfödare får sina djur dödade av vargen, men då får man väl försöka hindra vargen från att komma åt fåren. Vargens huvudsakliga föda är älg och vissa jägare menar på att det är orättvist att vargen får jaga älg året runt och jägarna bara får jaga älg en gång om året. Patetiskt tänkt tycker jag, vargen var här långt innan oss och har full rätt att jaga sin föda när de vill.

Inaveln då? Ja det är ju inte bra med inavel, men hur ska avskjutning av 27 vargar förhindra detta? Då måste ju "rätt" individer skjutas för att få bukt på det. Myndigheterna vill att det ska inplanteras varg från Ryssland eller Baltikum för att få in nytt blod i vargstammen och det är ju bra tänkt. Men då måste ju som sagt "rätt" djur tas bort också.

Och hur många vargar blir inte skadeskjutna? Det verkar ju som om det skjuts hej vilt bara man ser en varg. I en artikel på AB tillfrågas Tomas Bernelind, rovdjurssamordnare vid länsstyrelsen i Gävleborg "Vad säger du om att jägarna skjutit mot varg vid tre tillfällen utan träff?" Varpå han svarar: "En varg är ju inte så stor, så visst går det att bomma. Men vi kommer att göra en total utvärdering av jakten senare." Jag anser att kan man som jägare inte träffa en varg så ska man nog lägga vapnet på hyllan och syssla med något annat.

12000 jägare registrerade sig för denna jakten. Långt ifrån alla har väl tagit sig ut ur sina stugor för att verkligen jaga men det är väl flera tusen som faktiskt har tagit sig ut för att få chansen att skjuta en varg. Hur kan man njuta av att döda? För det måste ju vara det som lockar dem. Att jaga älg eller rådjur är väl mer förståligt eftersom man tar till vara på köttet och fyller frysen, men varg är ju enbart troféjakt.

Nej fy f-n säger jag. Låt vargen leva, låt den föröka sig i vår vackra natur, låt den jaga sin älg och låt den yla. Det är ett vackra djur som inte vill oss något ont.

Kolmården november 2008


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0